Voorbereidingen voor de bouw

Ontwerp van architect Nowotny

De bouw aan het Wulpendaal vordert gestaag. Na het bouwrijp maken, zijn de stukken uitgegraven, waar gebouwd wordt. Op vrijdag 5 februari 2010 rond 14:30 uur heeft burgemeester Bonthuis de eerste paal geslagen (al zaten er overigens al een paar tiental in). Vink is daarna snel aan de gang gegaan (heien, fundering, muren en de daken). na de bouwvak is begonnen met de afronding van de buitenkant door het leggen van de dakpannen. Ook de schuurtjes zijn gemaakt, de bestrating aan de Eendendaal is gelegd. 18 november 2010 zijn de eerste woningen opgeleverd.
Details zijn te volgen via de foto’s op deze site (zie menu optie Foto albums).

Dit bericht werd geplaatst in Project. Bookmark de permalink .

23 reacties op Voorbereidingen voor de bouw

  1. Wulpendaal zegt:

    Het inmiddels door de Raad vastgestelde bestemmingsplan Zuidplaspolder 2008, het voorkeursmodel 2 van de Klankbordgroep, de stedenbouwkundige ideeën voor de locatie en het woningbouwprogramma zijn voorgelegd door Vestia aan een drietal ervaren architectenbureaus. Zij zijn verzocht op basis hiervan een conceptplan op te stellen. Deze 3 architectenbureaus hebben hun visie uitgewerkt en gepresenteerd aan gedelegeerden van Vestia, Gemeente, de Klankbordgroep en Het Kanaal. Na de presentaties hebben aanwezigen hun impressies en voorkeuren uitgesproken. Op basis hiervan heeft Vestia besloten in een tweede ronde wordt aan de bureaus Nowotny en Leo Harders gevraagd hun voorstel, samen met een aannemer tot op het niveau van het Voorlopig Ontwerp uit te werken. Rond oktober worden de resultaten verwacht en zullen wederom gepresenteerd worden, zodat Vestia tot een definitieve keuze voor een architect voor het project Wulpendaal kan komen.

    Globaal ontwerp van de architect                          Eigen site van de architect
     
    SAR deel 1      en deel 2 –                                               SAR Architecten & bouwkundigen

     
    Nowotny  –                                                                       Nowotny Architecten, Delft
     
    Leo Harders –                                                                  Leo Harders Architecten

  2. Wulpendaal zegt:

    Onder de kop \’Wordt het fijngevoelig, risicoloos of avontuurlijk\’ beschrijft Het Kanaal in week 30 (23 juli) op pagina 9 het door Vestia georganiseerd overleg over de visies op de nieuwbouw aan het Wulpendaal met architecten en de discussies hierbij.

  3. Wulpendaal zegt:

    Op 17 juli 2008 is in het voorportaal van het kantoor van Vestia aan de Ringvaartlaan in Nieuwerkerk aan den IJssel een gezamenlijke bijeenkomst gehouden. Daarbij waren aanwezig: de directie van drie architectenbureaus, de Klankbordgroep Wulpendaal, de portefeuillehouder wethouder Jan Slagt, de gedelegeerde van de welstandscommissie mevrouw I. Boost, de stedenbouwkundige mevrouw S. Hooijmaaijers (bureau Stijlgroep),  ambtelijke medewerkers en medewerkers van Vestia en Estrade en de vertegenwoordiger van het Kanaal. De bijeenkomst stond onder leiding van David Nagtegaal (Estrade).
    Tijdens deze bijeenkomst werd in onderlinge competitie door drie bureaus een plan gepresenteerd dat moest voldoen aan de uitgangspunten van het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan Zuidplas en de wensen van de omwonenden i.c. de klankbordgroep en de eis dat de woningen betaalbaar voor starters zouden zijn.
    De drie bureaus waren:Leo Harders architecten, Nowotny architecten en SAR architecten.
    Deze drie bureaus hebben de volgende plannen gepresenteerd:
     
    Leo Harders architecten
    Nowotny architecten
    SAR architecten deel ISAR architecten deel II
     
     
    Na het overleg in bovengenoemde bijeenkomst is besloten met twee architectenbureaus, Nowotny Architecten en Leo Harders Architectuur, een volgende ronde in te gaan; SAR Architecten is afgevallen.
    In deze tweede ronde wordt aan de bureaus gevraagd hun voorstel, samen met een aannemer tot op het niveau van het Voorlopig Ontwerp uit te werken.
    Naar verwachting hebben de bureaus daar ca twee maanden voor nodig. Dat betekent dat Estrade eind oktober opnieuw een bijeenkomst organiseert waarbij de twee voorstellen worden voorgelegd aan de klankbordgroep, de gemeente en Vestia. Dan wordt er één gekozen om uit te werken.
    In de tussentijd wordt/is de noodschool aan het Wulpendaal/Eendendaal weggehaald en worden de betonfunderingen en vloeren gesloopt en afgevoerd evenals de oude trottoirtegels, kolken etc.

  4. Wulpendaal zegt:

    Dinsdagavond 18 nov was er bij Vestia een bijeenkomst, waarbij beide architecten in combinatie met hun aannemers een presentatie over hun Voorlopig Ontwerp voor de Wulpendaal gaven: Leo Harders Architecten met Kanters TBI Bouw en Nowotny architecten met Vink Ontwikkeling BV. Aanwezig waren vertegenwoordigers van Vestia als opdrachtgever, gemeente / welstandscommissie en klankbord/omwonenden en medewerkers van beide combinaties van architecten/aannemers. Na elke presentatie was er gelegenheid voor vragen. Wij hebben gevraagd de presentaties via de site van de gemeente en/of deze site beschikbaar te maken voor geinteresseerden (het basis ontwerp is reeds op deze sites te benaderen).
    Na de pauze zijn de Voorlopige Ontwerpen besproken door Vestia, gemeente en klankbordgroep. Uitgangspunt voor Vestia met de woningen is huur, maar hiervan kan nog een klein deel omgezet worden in koop (Vestia).
     
    Enige punten die opgebracht werden:
     
    1. Leo Harders Architecten met Kanters TBI Bouw (50 woningen, 92 parkeerplaatsen -deels bestaand- (4 pp extra) 
    Vanuit Wulpendaal en Snippendaal wordt aangekeken tegen de blokken. Er is een vrees dat het hof bij met name blok 2 (bij Snippendaal) te leiden kan krijgen van \’zwerfvuil/spullen\’. Aangrenzend aan benedenwoningen is een voetpad wat ook als buitenruimte voor de bewoner gebruikt moet worden (kan dit samengaan?).
     
    2. Nowotny architecten met Vink Ontwikkeling BV (52 woningen, 115 parkeerplaatsen -deels bestaand- (10 pp extra) 
    Met name het appartementenblok achterin (3 laags met kap) wordt als te hoog/te massief ervaren. Bij rug tegen rug woningen wordt getwijfeld of de woningen aan oostzijde voldoende licht zullen krijgen (alleen ramen aan oostkant). De rug tegen rugwoningen lopen ook iets verder door (tov bestaande bouw) als het andere ontwerp. 
     
    M.b.t. tot de uitvoeringen (uitstraling) waren er voorstanders voor beide ontwerpen. Aanwezigen hebben hun voorkeur uitgesproken. Vestia zal aspecten als kosten en risico beoordelen en op basis hiervan en de uitgesproken voorkeuren een keuze voor architect/aannemer combinatie maken. Hierover wordt u later geinformeerd. Bij de uitwerking van detail ontwerp zullen nog aanpassingen op details mogelijk zijn.
     
    Zie verder ook het stappenplan met momenten van inbreng van klankbordgroep en omwonenden op de site van de gemeente onder project Wulpendaal.

  5. Wulpendaal zegt:

    Vestia heeft nog geen keuze gemaakt uit de 2 ontwerpen. De economische uitvoerbaarheid (lees: financiële haalbaarheid) baart Vestia veel zorgen. Er wordt nog bezien of dit op enigerlei wijze kan worden opgelost. Het Kanaal van 10 dec geeft aan, dat Vestia het eigenlijk financieel niet voor zijn rekening wil nemen. De gemeente is met Vestia hierover in overleg.

  6. Wulpendaal zegt:

    Vestia/Estrada heeft over Wulpendaal met de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel een aantal gesprekken gevoerd om uit de impasse over Wulpendaal te komen. De 2 plannen die er lagen, gaven met de door de gemeente gewenste huren, te hoge onrendabele investeringen voor Vestia.Vestia/Estrada heeft in eerste instantie bekeken of we met het verkopen van een deel van de woningen de onrendabele investering tot een aanvaardbaar niveau konden terug brengen. Daar zijn Vestia en de gemeente niet uitgekomen. Vervolgens heeft Vestia/Estrada met gemeente bekeken of er nog alternatieven waren. Helaas zijn de gemeente en Vestia hier niet in geslaagd. De uitgangspunten verschilden te veel.Derhalve heeft Vestia/Estrada helaas, in goed overleg met de gemeente, moeten besluiten dit project voor Vestia te beëindigen. U zult, ter zijner tijd, door de gemeente nader geïnformeerd worden met betrekking tot de nieuwe plannen voor de locatie.

  7. Wulpendaal zegt:

    Project Wulpendaal: mogelijk alleen koopwoningen. Met deze kop geeft Het Kanaal op 11-mrt-2009 pagina 9 de huidige situatie weer: de gemeente sluit niet uit, dat men na het afhaken door Vesita overgaat naar een project met volledig koopwoningen (waarbij Vestia al eerder aangegeven had zelf vnl. voor huurwoningen te kiezen). Ander opvallend punt is dat nu blijkbaar definitief gekozen is voor het ontwerp van Nowotny Architecten (i.s.m. Vink Ontwikkeling uit Moordrecht) -een voorkeur was eerder door de diverse betrokkenen incl. meerderheid van de klankbordgroep wel uitgesproken, maar de keuze was eerder nog niet bevestigd- ….

  8. Wulpendaal zegt:

    24 maart 2009 Verslag wijk- en buurtbijeenkomst Zuidplashttp://www.nieuwerkerk-ijssel.nl/dsc?c=getobject&s=obj&!sessionid=1CSvobBaqys7l14qVxDU@p5K78L9!DmM!6Az1FIsdrhsUhCp3M4aGxJh@OuGEX@h&objectid=29043&!dsname=nwkinternet&isapidir=/gvisapi/….Wethouder Slagt gaf een toelichting over de laatste ontwikkelingen van de Zuidplaspolder. Ook aan de orde kwamde nieuwbouw aan de Wulpendaal. Helaas bleken de bouwplannen van architect Nowotny niet haalbaar en is de architect aan de slag gegaan met een aangepast bouwplan. Ne bestudering en financiele berekening zal er een terugkoppeling plaatsvinden met de Klankbordgroep….

  9. Wulpendaal zegt:

    hieronder informatie die wij ontvingen van de gemeente over het projectWulpendaal (raadscommissie 23 juni 2009). Belangrijkste verschillen die wemomenteel zien:1. Alleen koopwoningen 44 wonngen), 10 extra parkeerplaatsen2. Appartementgebouw achterin het project minder massaal3. Aan Eendendaal niet de 2-laags woningen (back-to-back), maar eensgezins(3 laags -zoals bestaande bouw aan Eendendaal-)De klankbordgroep wordt uitgenodigd in vooroverleg (voor de commissievergadering)INFO GEMEENTE =>Het afgelopen jaar stond, wat Wulpendaal betreft, in het teken van eenarchitectencompetitie. Een drietal architectenbureaus was uitgenodigd omop basis van een door Vestia opgesteld Programma van eisen en de insamenspraak met u als klankbordgroep geformuleerde stedenbouwkundigerandvoorwaarden een plan te ontwerpen voor ca. 50 starterwoningen.Op 17 juli 2008 is in het voorportaal van het kantoor van Vestia aan deRingvaartlaan in Nieuwerkerk aan den IJssel een gezamenlijke bijeenkomstgehouden. Daarbij waren aanwezig: de directie van drie architectenbureaus,jullie als Klankbordgroep Wulpendaal, de portefeuillehouder wethouder JanSlagt, de gedelegeerde van de welstandscommissie mevrouw I. Boost, destedenbouwkundige mevrouw S. Hooijmaaijers (bureau Stijlgroep), ambtelijke medewerkers en medewerkers van Vestia en Estrade. Debijeenkomst stond onder leiding van David Nagtegaal (Estrade). Tijdensdeze bijeenkomst werd in onderlinge competitie door drie bureaus een plangepresenteerd dat moest voldoen aan de uitgangspunten van het door degemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan Zuidplas en de wensen van deomwonenden i.c. de klankbordgroep en de eis dat de woningen betaalbaarvoor starters zouden zijn. De drie bureaus waren: Leo Harders architecten,Nowotny architecten en SAR architecten.Na het overleg in bovengenoemde bijeenkomst is door Vestia besloten om mettwee bureaus: Nowotny Architecten en Leo Harders Architectuur, eenvolgende ronde in te gaan;In deze tweede ronde werd aan de bureaus gevraagd hun voorstel, samen meteen aannemer tot op het niveau van het voorlopig ontwerp uit te werken.Op 18 november 2008 vond in aanwezigheid van de klankbordgroep dedefinitieve keuze plaats tussen de combinatie architectenbureau Nowotny enbouwbedrijf Vink en de combinatie architectenbureau Leo Harders enbouwbedrijf Kanters. De voorkeur werd uitgesproken voor de plannen vanNowotny onder voorbehoud dat een financiële doorrekening het gewensteresultaat zou opleveren.In januari 2009 gaf Estrade/Vestia aan dat de twee bouwplannen niet voorelkaar onderdoen qua bouwkosten. De plannen leverden echter een zeer groteonrendabele top per woningtype op, waardoor realisering voor de beoogdedoelgroep niet mogelijk was.In februari 2009 bleek dat een eventuele omzetting van de plannen ineengezinswoningen in de koopsector in de prijsklasse € 200.000,- tot €225.000,– voor Vestia geen optie was.Vervolgens is overlegd met ontwikkelaar Vink om te bezien of omzetting vande plannen van Nowotny in koopwoningen voor deze ontwikkelaar wellicht eenhaalbare optie was.Dit bleek mogelijk, maar leverde een residuele grondwaarde op die mede inrelatie tot andere projecten binnen de gemeente geen akkoord zourechtvaardigen.Vervolgens is door de gemeente aan Nowotny architecten gevraagd een aantalmodellen te ontwerpen dat past binnen de stedenbouwkundige randvoorwaarde(voorkeursmodel Klankbordgroep) en tevens aansluit bij de huidigekoopwoningenmarkt.Deze modellen zijn eind maart 2009 voorgelegd aan de eerder genoemdeontwikkelaars Vink en Kanters, met daaraan gekoppeld een aantalrandvoorwaarden voor wat betreft de V.O.N. prijs van de woningen en deminimum grondprijs die de gemeente wenste te genereren uit de locatie.Beide ontwikkelaars hebben op 20 mei 2009 schriftelijk hun grondbiedingengedaan, waarbij duidelijke naar voren is gekomen dat de modellen zoalsdeze door de gemeente waren voorgelegd te weinig grondopbrengsten zoudenopleveren bij de gehanteerde V.O.N. prijzen. Beide ontwikkelaars hebbenvervolgens in hun brieven aangegeven hoe met aanpassingen binnen hetbouwkundige en stedenbouwkundige concept tot een beter resultaat zoukunnen worden gekomen, zonder de doelstelling van het bouwen voor startersuit het oog te verliezen.Vink heeft daartoe door architect Nowotny een nieuw ontwerp laten maken,terwijl Kanters een uitvoerige beschrijving van de voorgesteldeaanpassingen van het oorspronkelijke ontwerp heeft gegeven en een deel vanhet plan door het architectenbureau Klunder heeft laten aanpassen.Op 16 juni 2009 heeft het college de voorkeur uitgesproken voor het planvan Vink en dit besluit zal worden voorgelegd aan de raadscommissie op 23juni 2009. Maar vóór die vergadering wil de gemeente graag uwklankbordgroep informeren over de gekozen variant en u persoonlijk op dehoogte stellen, zodat u dit niet uit de krant hoeft te lezen.Hierbij treft u een link aan waarmee u de conceptplannen kunt downloaden.http://rcpt.yousendit.com/701911076/a4f2f9df9ae1677dbc3287fd86e8a52eHet zal u opvallen dat deze plannen nauwelijks afwijken van hetvoorkeursmodel waarvoor een meerderheid van de klankbordgroep destijdsheeft gekozen.Daarnaast is rekening gehouden met de wensen uit de klankbordgroep om hetappartementengebouwtje minder massaal te maken. Ook is dit gebouw met éénbouwlaag verlaagd.Het totale aantal woningen is teruggebracht, waardoor meer ruimte isontstaan voor groen. Er zitten geen huurwoningen meer in het plan.

  10. Wulpendaal zegt:

    De nieuwe voorstellen zullen 23 juni 2009 aan de commissie ROV aangeboden worden. De gemeente heeft een toelichting gegeven over de nieuwste plannen aan vertegenwoordigers van de Klankbordgroep. Hierin is afgesproken, dat de gemeente een informatie-avond voor alle omwonenden zal organiseren om de voorstellen toe te lichten. Voordat de bouwaanvraag ingediend gaat worden, zal er overleg met de Klankbordgroep plaatsvinden over verdere details mbt voorbereiding en uitvoering van de bouw en verdere invulling van de bouwactiviteiten en zaken die omwonenden gaan raken.

  11. Wulpendaal zegt:

    Vanaf 15 juli en voor 6 weken ligt het Ontwerpbestemmingsplan Wulpendaal bij de gemeente ter inzage, zie ook http://www.nieuwerkerk-ijssel.nl/content.jsp?objectid=29988In deze periode van 6 weken kunt u ook zienswijzen (bezwaren) indienen bij de gemeente o.v.v. "Zienswijzen Ontwerpbestemmingsplan Wulpendaal".

  12. Wulpendaal zegt:

    Er is één zienswijze ingediend tegen het bestemmingsplan. Daar wordt momenteel (juridisch) advies over uitgebracht en daarna zullen B en W en vervolgens de raad een besluit nemen over het al of niet gegrond zijn van deze zienswijze. Volgens planning wordt het bestemmingsplan eind oktober in de gemeenteraad vastgesteld.

  13. Wulpendaal zegt:

    De enige zienswijze die ingediend was op het Bestemmingplan Wulpendaal is ingetrokken. 27 oktober wordt het raadsvoorstel in de gemeenteraad besproken. Dit als een hamerstuk behandeld met als voorstel het bestemmingplan definitief vast te stellen. We hebben bericht gekregen dat op 28 oktober wordt gestart met het bouwrijp maken van de locatie. Er wordt beplanting verwijderd en een aantal bomen gekapt (is vergunning voor verleend). Vervolgens wordt het riool aangelegd en een tijdelijke verharding op de bouwplaats aangelegd. Na afloop van het project worden weer een aantal bomen teruggeplant. De planning is om in januari 2010 te starten met de definitieve bouw.

  14. Wulpendaal zegt:

    De gemeenteraad heeft op 27 oktober 2009 het bestemmingsplan “Wulpendaal” gewijzigd heeft vastgesteld. De bestemmingsplannen bestaan uit een plankaart met regels en gaan vergezeld van een toelichting. De planologische doelstelling van het bestemmingsplan "Wulpendaal" is de bouw van 44 woningen op een locatie die globaal wordt begrensd door de woonstraten Eendendaal, Snippendaal, Wulpendaal en Uilendaal.Het bestemmingsplan ligt met ingang van woensdag 4 november 2009 gedurende zes weken ter inzage in het raadhuis, Raadhuisplein 1 te Nieuwerkerk aan den IJssel. Zie verder http://www.nieuwerkerk-ijssel.nl/content.jsp?objectid=30880

  15. Wulpendaal zegt:

    Voorbereidingen voor de bouw aan het Wulpendaal zijn begonnen (bouwrijp maken). Gelukkig is de bouwplaats deze week afgezet, zodat vooral kinderen er niet zo maar meer op kunnen lopen. De verwachting is dat de feitelijke bouw binnenkort zal beginnen.

  16. Wulpendaal zegt:

    Op 19 januari 2010 was er een inloopavond voor omwonenden inclusief Klankbordgroep in het gemeentehuis. Informatie over de geplande bouw met informatie uit de folder over de woningen en een plattegrond van de bouwplaats werden getoond, er was gelegenheid tot vragen aan de bouwer Vink Ontwikkeling B.V.

  17. Wulpendaal zegt:

    Na het bouwrijp maken, zijn de stukken uitgegraven waar gebouwd wordt. In de eerste week van februari 2010 is men begonnen met heien, waarbij op vrijdag 5 februari 2010 rond 14:30 uur burgemeester Bonthuis met een kleine ceremoni de officiele eerste paal heeft geslagen. Met nog een week verwacht Vink alle heipalen in de grond te hebben zitten.

  18. Wulpendaal zegt:

    Vink is voortvarend te werk gegaan, waarbij lichte vorst en sneeuw het heien niet stop heeft gelegd. Met lichte vorst kon men zelfs al beginnen met betonstorten voor de fundering, wat overigens wel moest worden onderbroken door sneeuwval.

  19. Wulpendaal zegt:

    Elke keer wordt aan de kant van de Wulpendaal/Eendendaal begonnen met de EensGezins Woningen, vervolgens het appartementenblok achterin het plan en dan langs het water richting Snippendaal. Fundering, geisoleerde vloeren, muren opbouwen ….. Het is heel aardig de bouw te volgen (zie ook foto\’s op deze site).

  20. Wulpendaal zegt:

    Inmiddels vordert de bouw gestaag (zie ook de foto\’s). Na het storten van de vloeren, plaatsen van de muren en de vloer van elke verdieping, werden de daken geplaatst met isolatie. Voor de bouwvak 2010 werden ook nog alle muren opgemetseld en bergingen (schuren) geplaatst. Na de bouwvak kan aan de binnenkant begonnen worden en de dakpannen op het dak. We hoorden, dat de EGW’s misschien nog in (december) 2010 opgeleverd kunnen worden en de rest in het eerste kwartaal 2011…….

  21. S.Unal zegt:

    Ik zou het erg prettig vinden als de opleverprognose voor de maisonettes iets specifieker voorspeld kunnen worden, door een kalendermaand aan te geven.

    Uiteraard alle begrip dat dit erg lastig is en dat alle toezeggingen niet bindend zijn!

Plaats een reactie